Tuintips maart


Maart is een drukke tuinmaand. Snoeien van rozen en zomerbloeiende struiken, scheuren van vaste planten en die opnieuw planten, bemesten van percelen waar groenten komen die van mest houden. Allemaal werkjes die van een tuinier veel tijd vragen. Vergeet niet de afgestorven bladeren van de aardbeien af te knippen zodat nieuw blad alle ruimte heeft en verwijder oude uitlopers.


Bemesting en grondbewerking: Goed verteerde compost of oude mest verspreiden over de tuin. Enkele weken voor zaaien/planten eventueel kalk strooien, geen kalk waar de aardappelen komen. Kalken en bemesten niet combineren. Streef naar een luchtige, losse grond.


In de winter is het tuinplan klaargemaakt. In elk perceel staat genoteerd welke groente er komt. En die groente wisselt elk jaar van perceel om gezonde groenten te laten groeien. Dat heet teeltwisseling. Ook met het combineren van gewassen kunnen ziekten worden voorkomen, want de ene plant lokt insecten die nuttig zijn voor de buurplant of brengt belagers van de andere plant in verwarring. Combineer bijvoorbeeld slasoorten met wortel, radijs, prei; koolsoorten met tomaat, boon; wortel met ui; aardappel met boon, kool, erwt.


Wil je zelf planten kweken uit zaden, dan is een voorraadje lege wc-rolletjes geschikt om grotere zaden in te zaaien. Zet de rolletjes in een bak stevig tegen elkaar aan, vul ze met aarde en duw in elk rolletje een zaadje. Afdekken met plastic folie en dat elke dag een uurtje weghalen.
Begin nu binnenshuis met het zaaien van tomaten,

komkommers, paprika’s of aubergines in zaaibakjes.

Na enkele weken verspenen en nog eens verpotten

voor ze in april of mei naar de kas of tuin verhuizen.

Heb je slechts enkele plantjes nodig, dan kun je die

ook kopen. Misschien zaai je zelf wel enkele bijzondere

tomatensoorten.


Als de grond genoeg opgewarmd en droog is, kan er al begin maart worden gezaaid. Bijvoorbeeld peulen, spinazie, snijsla, doperwten, radijs. Laat wel de zaden binnen voorkiemen. Dek het zaaibed zo nodig af met een vliesdoek tegen de ergste kou. Later in de maand kan in de volle grond meer worden gezaaid zoals tuinbonen, rode biet, zomerwortelen, uien, rucola, pastinaak, schorseneer. Ook vroege aardappelen en sjalotten mogen al in de grond. Is het weer te koud en de grond te nat, wacht dan tot in april met zaaien en planten.


Copyright @ jeugrubbenhof