Artisjok en kardoen
Artisjok en kardoen zijn nauw aan elkaar verwant. Het zijn overblijvende planten met diep ingesneden grijsachtige bladeren. Ze zien er uit als enorme distels. Ze houden van warmte en kardoen verdraagt wat beter winterse kou.
Familie: Asteraceae
Teeltwisseling: Artisjok en kardoen zijn overblijvende planten, die meer jaren op dezelfde plek kunnen blijven staan. Toch is het verstandig na enkele jaren de planten te verjongen. Minstens twee jaar niet
planten op plekken waar eerder artisjok of kardoen stond.
Bodem/bemesting: Elke voedzame, goed diep los gemaakte grond is geschikt. Eenmaal geworteld verdragen deze planten redelijk droogte. Goede drainage is van belang, vooral in de winter. Artisjok en kardoen zijn niet kieskeurig wat bemesting betreft. Goed verteerde compost is voldoende. Te rijke bemesting (stikstof) levert forse planten op met weelderig blad en kleine bloemen.
Teelt: A. Zaaien
Zaaien kan in maart op bodemwarmte (vensterbank, kas of tunnel). Artisjok heeft in de winter bescherming nodig tegen kou en teveel vocht. Afdekken met noppenfolie helpt; bij vorstvrij weer steeds luchten. Kardoen kan beter tegen kou, bij strenge vrieskou toch beschutting geven.
B. Stekken
Het is goed mogelijk van oudere planten van goede kwaliteit wortelstek te nemen. Steek in april jonge scheuten met wortel af van de moederplant en pot deze op. Gebruik grote potten. Laat deze jonge planten doorgroeien in kas/tunnel. Plant in mei in de volle grond, als de (nacht)temperatuur hoog genoeg is.
Tweejarige planten zijn het meest productief, oudere planten gaan in kwaliteit achteruit. Op tijd verjongen dus.
Oogsten: Het eetbare gedeelte van artisjok is de bloembodem in de nog gesloten, grote bloemknop. Oogsten vlak voordat de bloem open gaat.
Van kardoen zijn de bloembodems, de hoofdnerven van de bladeren en de bladstengels eetbaar. Door de bladeren bij elkaar te binden en te bedekken met zwarte folie kun je stengels en nerven bleken. Voor bloembodems is artisjok een betere keuze.
Zo vers mogelijk gebruiken, eventueel na de oogst snel blancheren en invriezen.
Lekker en gezond: De planten zijn een culinaire delicatesse. Ze drijven vocht af, verlagen de bloeddruk en helpen mee aan gewichtsverlies.
Snijbloemen: Artisjok en kardoen leveren indrukwekkende snijbloemen. Neem een vaas met een brede voet vanwege de topzware, kolossale bloemen. De bloemen en stengels kunnen stekels bevatten.
Insecten: Bijen, hommels, wespen, zweefvliegen en andere insecten krioelen op de nectar rijke bloemen.
Copyright @ jeugrubbenhof