Artisjok en kardoen


Artisjok en kardoen zijn nauw aan elkaar verwant. Het zijn overblijvende planten met diep ingesneden grijsachtige bladeren. Ze zien er uit als enorme distels. Ze houden van warmte en kardoen verdraagt wat beter winterse kou.

Familie:                       Asteraceae

Teeltwisseling:              Artisjok en kardoen zijn overblijvende planten, die meer jaren op dezelfde plek kunnen blijven                                         staan. Toch is het verstandig na enkele jaren de planten te verjongen. Minstens twee jaar niet
                                  planten op plekken waar eerder artisjok of kardoen stond.

Bodem/bemesting:       Elke voedzame, goed diep los gemaakte grond is geschikt. Eenmaal geworteld verdragen deze                                      planten redelijk droogte. Goede drainage is van belang, vooral in de winter. Artisjok en kardoen                                      zijn niet kieskeurig wat bemesting betreft. Goed verteerde compost is voldoende. Te rijke                                                bemesting (stikstof) levert forse planten op met weelderig blad en kleine bloemen.

Teelt:                          A. Zaaien
                                 Zaaien kan in maart op bodemwarmte (vensterbank, kas of tunnel). Artisjok heeft in de winter                                       bescherming nodig tegen kou en teveel vocht. Afdekken met noppenfolie helpt; bij vorstvrij weer                                     steeds luchten. Kardoen kan beter tegen kou, bij strenge vrieskou toch beschutting geven.

                                 B. Stekken
                                 Het is goed mogelijk van oudere planten van goede kwaliteit wortelstek te nemen. Steek in april                                    jonge scheuten met wortel af van de moederplant en pot deze op. Gebruik grote potten. Laat                                        deze jonge planten doorgroeien in kas/tunnel. Plant in mei in de volle grond, als de                                                        (nacht)temperatuur hoog genoeg is.
                                 Tweejarige planten zijn het meest productief, oudere planten gaan in kwaliteit achteruit. Op tijd                                    verjongen dus.

Oogsten:                    Het eetbare gedeelte van artisjok is de bloembodem in de nog gesloten, grote bloemknop.                                              Oogsten vlak voordat de bloem open gaat.
                                 Van kardoen zijn de bloembodems, de hoofdnerven van de bladeren en de bladstengels eetbaar.                                    Door de bladeren bij elkaar te binden en te bedekken met zwarte folie kun je stengels en nerven                                    bleken. Voor bloembodems is artisjok een betere keuze.
                                 Zo vers mogelijk gebruiken, eventueel na de oogst snel blancheren en invriezen.

Lekker en gezond:       De planten zijn een culinaire delicatesse. Ze drijven vocht af, verlagen de bloeddruk en helpen                                        mee aan gewichtsverlies.

Snijbloemen:               Artisjok en kardoen leveren indrukwekkende snijbloemen. Neem een vaas met een brede voet                                          vanwege de topzware, kolossale bloemen. De bloemen en stengels kunnen stekels bevatten.

Insecten:                     Bijen, hommels, wespen, zweefvliegen en andere insecten krioelen op de nectar rijke bloemen.

Copyright @ jeugrubbenhof