Wat is de Colorado kever?


De Coloradokever is een kever die ongeveer een centimeter lang wordt en lijkt door zijn bolle en ronde lichaam op een lieveheersbeestje. Het onderscheid is dat de coloradokever vijf zwarte strepen heeft op elk van de dekschilden, die verder een geel tot geeloranje kleur hebben.Wat is het gevaar van de Colorado kever?
De kevers vormen een plaag voor de aardappelteelt. Met name de larven zijn erg vraatzuchtig en kunnen aardappelvelden geheel ontbladeren.

Wat te doen als de Colorado kever wordt gesignaleerd?
De Colorado kever moet direct worden vernietigd om verdere uitbreiding te voorkomen (zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen).

Als je een kever wil vangen, hou dan één hand onder de kever en probeer de kever met de andere hand te pakken. Bij onraad laten de kevers zich pardoes vallen om aan de vangst te ontsnappen.

De keverdames leggen eitjes aan de onderkant van de blaadjes. Zodra de aardappelplanten boven de grond zijn in april en mei is een regelmatige inspectie van de planten noodzakelijk. Vroeg in de ochtend, als het nog koud is, zitten de kevers aan de voet van de planten. Bij zonnig weer en het oplopen van de temperatuur klimmen de kevers omhoog. Heren kevers gaan op zoek naar dames kevers.

Coloradokevers overwinteren in de grond. Ze ruiken aardappelplanten van grote afstand, dus soms komen ze gewoon aanvliegen.

Copyright @ jeugrubbenhof