Peterselie
Peterselie behoort tot de familie van de schermbloemigen (apiaceae), net als dille, kervel, maggiplant, selderij, venkel en wortelen.
Als peterselie na het eerste seizoen in de tuin blijft, ontstaan in het tweede seizoen langgerekte bloeistengels en maken de planten zaden. Peterselie is dus tweejarig. De zaden kunnen dienen voor het volgende seizoen of als smaakmaker in de soep.
Deze groep planten verlangt een vruchtbare grond, die “oude kracht” bezit, dus geen verse organische mest gebruiken. Eventueel kan in het voorafgaande najaar worden gekalkt, maar niet overdrijven met kalk!
Teeltwisseling moet 4 seizoenen zijn, 6 seizoenen is nog beter.
Peterseliezaad heeft een lange kiemduur. De ondiep in de grond liggende zaden kiemen beter bij aanhoudende natte (niet drijfnat!) omstandigheden.
Wanneer peterselie in de zomer geel of paars verkleurt, komt dat door een virusziekte die bladluizen overdragen. Sterk groeiende planten zijn minder snel aangetast. Insectengaas beschermt het blad tegen die luizen.
Peterselie bezit veel waardevolle eigenschappen voor onze gezondheid. Met gekneusd peterselieblad wrijven over muggenbulten verlicht de jeuk. Thee van peterselie werkt vocht afdrijvend. Na enig zoeken is veel interessante informatie over peterselie en gezondheid te vinden. Maar het is natuurlijk ook gewoon lekker in een soep. Eindeloos meekoken is ongewenst, simpel toevoegen bij het opdienen. De wortel mag wel meetrekken in de soep.
Peterselie bevat een stof, apiol, die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Niet overdrijven dus. Zwangere vrouwen kunnen peterselie beter vermijden. Apiol was ooit in gebruik om abortus in gang te zetten.
Copyright @ jeugrubbenhof