Snijbiet (warmoes)


Familie:         Volgens moderne inzichten: Amaranthaceae, amarantachtigen. Eerder behoorde                           snijbiet tot de familie van de Chenopodiaceae, de ganzenvoetfamilie. Behalve                               snijbiet behoren ook  brave hendrik, rode biet, spinazie en quinoa bij de familie van                       de amarantachtigen. Voor de teeltwisseling moet je deze soorten dus meetellen.

 

Rassen:          Sommige rassen snijbiet zijn meer geschikt voor de teelt van de bladeren, andere                          rassen zijn beter te gebruiken voor de teelt van de bladstelen.

                     Er zijn ook rassen, waarvan zowel bladstelen als bladeren te gebruiken zijn. Er zijn                        rassen met groen blad en wit/groene stelen en rassen met bladeren en bladstelen                        in verschillende kleuren.

 

Teeltwisseling: 4 jaar, minimaal.

 

Grond/bemesting:  

                     Snijbiet verlangt een vochthoudende (niet kletsnatte!) voedzame grond. Goed                              verteerde natuurlijke mest of compost zorgt voor een vlotte groei.

 

Zaaien :         Voor het zaaien de zaden enkele uren weken in lauw water bevordert het                                      kiemproces. De zaden bevatten meer dan één kiem, dun zaaien is raadzaam.                                Naderhand uitdunnen is soms nodig. Om goed te kunnen groeien, is een afstand 

                     in de rij van 25 cm. gewenst.

                     Aanhoudende droogte is voor de kiemende zaden niet bevorderlijk.

                     In de volle grond zaaien kan bij geschikt weer vanaf  de tweede helft maart. Enkele

                     graden nachtvorst kan weinig kwaad.

                     Beschermd zaaien onder glas in kas, tunnel vanaf half februari. Zaai eventueel in                        ruime, diepe potten, zodat later zonder groeistilstand uitplanten in de volle grond                        mogelijk is.

                     Zaaien kan ook nog in augustus.


Oogsten:        Snijbiet vormt een fors rozet van bladeren. Snij niet te diep in het centrum van de                        plant. Na voorzichtig snijden groeien de planten verder en is een tweede oogst                            mogelijk. Gesneden snijbiet verliest snel kwaliteit, dus zo snel mogelijk na de oogst                        verwerken.

                     Snijbiet is redelijk winterhard, overwinterende planten zullen in het daaropvolgende                      voorjaar snel gaan bloeien. Een enkele plant levert een grote hoeveelheid zaden.

                 

In de keuken:  Rauw jong blad (klein gesneden) is bruikbaar in een gemengde salade.

                     Blad en bladstelen zijn goed te gebruiken in een groentesoep.

                     Snijbiet is toe te passen bij talloze gerechten: pannenkoeken, pasta, rijst  en                                  natuurlijk gewoon gekookt als groente.

 

Gezondheid :  Snijbiet bevat veel ijzer, vezels en waardevolle vitaminen.

                     In snijbiet is veel vitamine K te vinden. Vitamine K speelt een belangrijke rol in de                        calciumhuishouding van ons lichaam. Vitamine K helpt mee aan een goede conditie                      van de botten en aan het tegenhouden van kalkafzetting in bloedvaten.























Copyright @ jeugrubbenhof