Snijbiet (warmoes)
Familie: Volgens moderne inzichten: Amaranthaceae, amarantachtigen. Eerder behoorde snijbiet tot de familie van de Chenopodiaceae, de ganzenvoetfamilie. Behalve snijbiet behoren ook brave hendrik, rode biet, spinazie en quinoa bij de familie van de amarantachtigen. Voor de teeltwisseling moet je deze soorten dus meetellen.
Rassen: Sommige rassen snijbiet zijn meer geschikt voor de teelt van de bladeren, andere rassen zijn beter te gebruiken voor de teelt van de bladstelen.
Er zijn ook rassen, waarvan zowel bladstelen als bladeren te gebruiken zijn. Er zijn rassen met groen blad en wit/groene stelen en rassen met bladeren en bladstelen in verschillende kleuren.
Teeltwisseling: 4 jaar, minimaal.
Grond/bemesting:
Snijbiet verlangt een vochthoudende (niet kletsnatte!) voedzame grond. Goed verteerde natuurlijke mest of compost zorgt voor een vlotte groei.
Zaaien : Voor het zaaien de zaden enkele uren weken in lauw water bevordert het kiemproces. De zaden bevatten meer dan één kiem, dun zaaien is raadzaam. Naderhand uitdunnen is soms nodig. Om goed te kunnen groeien, is een afstand
in de rij van 25 cm. gewenst.
Aanhoudende droogte is voor de kiemende zaden niet bevorderlijk.
In de volle grond zaaien kan bij geschikt weer vanaf de tweede helft maart. Enkele
graden nachtvorst kan weinig kwaad.
Beschermd zaaien onder glas in kas, tunnel vanaf half februari. Zaai eventueel in ruime, diepe potten, zodat later zonder groeistilstand uitplanten in de volle grond mogelijk is.
Zaaien kan ook nog in augustus.
Oogsten: Snijbiet vormt een fors rozet van bladeren. Snij niet te diep in het centrum van de plant. Na voorzichtig snijden groeien de planten verder en is een tweede oogst mogelijk. Gesneden snijbiet verliest snel kwaliteit, dus zo snel mogelijk na de oogst verwerken.
Snijbiet is redelijk winterhard, overwinterende planten zullen in het daaropvolgende voorjaar snel gaan bloeien. Een enkele plant levert een grote hoeveelheid zaden.
In de keuken: Rauw jong blad (klein gesneden) is bruikbaar in een gemengde salade.
Blad en bladstelen zijn goed te gebruiken in een groentesoep.
Snijbiet is toe te passen bij talloze gerechten: pannenkoeken, pasta, rijst en natuurlijk gewoon gekookt als groente.
Gezondheid : Snijbiet bevat veel ijzer, vezels en waardevolle vitaminen.
In snijbiet is veel vitamine K te vinden. Vitamine K speelt een belangrijke rol in de calciumhuishouding van ons lichaam. Vitamine K helpt mee aan een goede conditie van de botten en aan het tegenhouden van kalkafzetting in bloedvaten.
Copyright @ jeugrubbenhof