JEUGRUBBENHOF

VOLKSTUINVERENIGING HOENSBROEK


Raapstelen en rapen


Familie:                 Koolachtigen ( Brassicaceae ) Een familie, die veel waardevolle soorten omvat:
                                                                      --- blad: boerenkool, rucola
                                                                      --- bladstengel: paksoi
                                                                      --- bloem: bloemkool, broccoli
                                                                      --- kiemplanten: verschillende soorten kool (spruitgroente)
                                                                      --- sluitkool: Chinese -, spits-, rode -, witte -, savooiekool
                                                                      --- stengelknol: koolrabi, raap, radijs
                                                                      --- okselknoppen: spruitkool
                                                                      --- wortelknol: koolraap, rammenas, rettich


Teeltwisseling:         zes jaar


Bodem/bemesting:  Zorgen voor losse, luchtige structuur
                            Niet bemesten


Zaaien:                 Raapstelen vroege teelt:

                            onder glas: vanaf begin februari;

                            in volle grond: bij gunstig weer vanaf begin maart.
                            Zaaien op rijen, niet uitdunnen, zaaibed vochtig houden.

                            Rapen vroege teelt vanaf half maart op rijen, dun zaaien, eventueel uitdunnen, afstand 10-12 cm.
                            Beide soorten kun je ook als najaarsteelt kweken; kies dan de geschikte rassen.


Oogsten:               Raapstelen: ongeveer 10 cm. hoog, even boven de grond afsnijden. Hergroei en tweede oogst mogelijk.
                            Rapen: op tijd oogsten bij formaat tennisbal.


In de keuken:         Raapstelen in een voorjaarssalade, of stamppot.
                            Rapen: als groente, in stamppot of in de soep. De bladeren van de rapen zijn eetbaar en bevatten                                   vitamine A, C en K.


Tenslotte:               Als het tuinseizoen in 2020 opnieuw droog en heet verloopt, zijn de rapen gaar.

























Copyright @ jeugrubbenhof