Eeuwige kool


Familie
Eeuwige kool (Brassica oleracea var ramosa) lijkt op boerenkool. Net als andere koolsoorten behoort eeuwige kool (Limburgs: eeuwig moos) tot de familie van de kruisbloemigen (Brassicaceae). Er is een ras met groene bladeren, maar ook een met geelbont blad. Eeuwig moos stond vele eeuwen op het menu van onze voorouders.
In tegenstelling tot andere koolsoorten gedraagt eeuwige kool zich als een vaste plant. Je hoeft het dus maar één keer te planten om er daarna een aantal jaren van te kunnen oogsten.


Teeltwisseling
Plant eeuwige kool uit op een plek, waar drie voorafgaande jaren geen andere koolsoorten of familieleden (koolraap, koolrabi, radijs, rammenas e.a.) zijn gekweekt. Eeuwige kool kan vele jaren op dezelfde plek blijven staan, maar na drie tot vier jaar verplanten is aan te raden.


Grondsoort/bemesting
Eeuwige kool is niet veeleisend qua grond en bemesting. Compost en verteerde natuurlijke mest dragen bij aan een voedzame grond. Eeuwige koolplanten zijn redelijk winterhard, maar kunnen in strenge winters invriezen. Het is altijd verstandig laat in het voorjaar wat stekken op te potten en die beschermd (in kas of tunnel) te laten overwinteren.
Eeuwige kool verdraagt volle zon als de grond niet te veel uitdroogt. De planten groeien ook prima in lichte schaduw.


Teelt
Eeuwige koolplanten gaan elk jaar meer vertakken. Na verschillende jaren ontstaan zo forse planten. Een enkele plant neemt dan met gemak een vierkante meter in beslag. Stukken van de plant die de grond raken, wortelen gemakkelijk. Laat in het voorjaar stekken gaat eenvoudig. In de regel bloeien de planten zelden. Als toch bloei optreedt, vormen de planten zaden.
Geregeld oogsten bevordert het vertakken van de planten. Jonge bladeren, met name in het voorjaar, zijn het smakelijkst. Gebruik het blad zo vers mogelijk. Pluk met beleid en beroof de plant niet in één keer van alle blad.


Belagers
Houtduiven, rupsen van koolwitjes en slakken zijn dol op eeuwige kool. Duiven blijven op afstand, als bewegende voorwerpen in de lucht hangen. Span dunne draden en hang daaraan stroken zilverpapier, oude cd’s of iets dergelijks. Als het maar in de wind beweegt. Regelmatig de planten onderzoeken op eitjes van koolwitjes of rupsen. Bij nat weer op slakkenjacht.


Voedingswaarde
Eeuwige kool is, net als andere koolsoorten, een super gezonde groente, die weinig calorieën, maar veel waardevolle vitaminen en mineralen bevat. Vooral vitamine C en K is in hoge concentratie aanwezig. Ook bevat eeuwige kool specifieke stoffen (glucosinulaten), die mogelijk beschermen tegen kanker.


Culinair
Het jonge blad van eeuwige kool is te gebruiken in een voorjaarssalade, in groentesoep of gewoon in stamppot. Roerbakken kan ook.
Lekker en gezond gaan zo hand in hand.












Copyright @ jeugrubbenhof