Hop
Naast de ingangspoort van onze tuin klimt een vaste plant in de afrastering omhoog. Elk jaar weer komen de jonge scheuten vanuit de grond omhoog en zoeken een weg naar het licht. Het zijn de scheuten van de hopplant.
De toppen maken een cirkelvormige beweging. In een goede twee uur tijd is de cirkel compleet. Zodra de top een houvast heeft bereikt, slingert de scheut daar omheen en groeit verder omhoog. Na een paar maanden kan de hopplant zo’n vijf tot zeven meter hoog gegroeid zijn.
-----FAMILIE----
Hop is een onderdeel van de hennepfamilie, Cannabinacea. Het is een neefje van Cannabis sativa, hennep.
-----MANNELIJKE /VROUWELIJKE PLANTEN----
Er zijn mannelijke en vrouwelijke hopplanten. De mannelijke maken stuifmeel, dat de wind naar de vrouwelijk hopplanten brengt. De vrouwelijke planten krijgen alleen bloemen, waaruit de karakteristieke hopbellen met zaden ontstaan.
In de tuinen naast de ingangspoort vind je geregeld zaailingen. In de afrastering van tuin 1 klimt een hopplant, die in de zomer de typische hopbellen laat zien. Tussen de losse blaadjes die de hopbellen vormen, zitten de kleine bloemen verscholen. Deze bloemen kunnen na bestuiving uitgroeien tot vruchtjes (kleine nootjes). Aan zo’n nootje zit een blaadje van de hopbel vast. Dat blaadje fungeert als een soort parachute, zodat de verspreiding van de zaden over grotere afstand mogelijk is.
-----BIER----
Tussen de schutblaadjes van de hopbellen zit geel poeder, het hopmeel. Dat bitter smakende poeder geeft aan bier smaak en werkt als natuurlijk conserveermiddel. Voor de bierbrouwerij zijn bepaalde gecultiveerde rassen hop geselecteerd. Daarvoor komen dus alleen vrouwelijke planten in aanmerking. Zaadvorming is niet gewenst en dus zijn mannelijke planten in de omgeving ongewenst.
De Gulpener bierbrouwerij heeft in Reymerstok een eigen hoptuin. Granen als gerst, tarwe, rogge en spelt verwerkt de brouwer tot mout. Mout, hop en water zijn de basisproducten voor het brouwen van bier. Via vergisting worden suikers omgezet in, onder andere, alcohol.
……GEBRUIK----
Hele jonge, gebleekte hopscheuten zijn eetbaar als groente. Medicinaal kent hop verschillende interessante toepassingen. Gebruik in overleg met een fytotherapeut/arts is altijd aan te raden.
Je kunt natuurlijk ook gewoon een biertje drinken op zijn tijd. En dat kan alcoholvrij.
hier om uw eigen tekst toe te voegen.
Copyright @ jeugrubbenhof