Aardbeien vermeerderen via afleggers


Als de oogst van de gekweekte aardbeien begint na te laten, beginnen de planten met het maken van uitlopers. Die snoeien we weg als de planten nog een volgend seizoen blijven staan. Dit komt de groei van de planten ten goede. Van de uitlopers van tweejarige planten gebruik je de beste jonge plantjes voor een nieuw aan te leggen aardbeienbed. Driejarige planten leveren minder oogst en de ziektegevoeligheid neemt toe. Op tijd vernieuwen en verjongen dus.













Hoe ga je te werk?
Kies zorgvuldig de plek waar het nieuwe aardbeienbed moet komen. De eerste weken van augustus is de meest geschikte tijd om aardbeien te planten. De jonge planten kunnen zich goed ontwikkelen en maken bloemknoppen aan. Het is ook mogelijk planten op te potten en ze vroeg in het voorjaar te planten. Zulke opgepotte planten vragen wel bescherming tegen vrieskou!


Hou rekening met een teeltwisseling van minstens vier jaar. Plant geen aardbeien op de plek waar vooraf aardappelen zijn geoogst. Aardbeien groeien ook goed in bakken, grote kuipen, zelfs in “goten”. Het plukken gaat dan gemakkelijk, de aardbeien zelf blijven mooi schoon.


Als de aardbeiplanten afleggers maken, is het slim de jonge plantjes in potjes te leiden. Nadat de plantjes zijn aangegroeid, knip je de “navelstreng” door.













Het gebruik van waterdoorlatend folie biedt allerlei voordelen. Het houdt onkruid tegen, aardbeien blijven schoon, snelle opwarming in voorjaar. Een goede voorbereiding van de grond is vereist. Maak de grond goed los en voeg eventueel compost toe. Folie kan in een sleufje rondom worden vastgelegd.


De vele beschikbare rassen aardbeien bieden de mogelijkheid de oogstperiode te spreiden. Er zijn in het algemeen twee groepen planten: Junidragers en Doordragers
De witte ananasaardbei (Pine Berry) heeft uitsluitend vrouwelijke bloemen. Er is dus een bestuivend ras in de nabijheid vereist. In ons tuincomplex is dat zeker het geval.
Ook de zeldzame inheemse grote bosaardbei (Fragaria moschata) is tweehuizig. Soms is deze smakelijke aardbei nog in cultuur. Sommige liefhebbers slaan de smaak van deze echte soort hoger aan dan de gekruiste neefjes uit Noord- en Zuid-Amerika.

Copyright @ jeugrubbenhof