De melige koolluis

Momenteel hebben we in april 2020 aanhoudend droog, warm weer. Dan kan melige koolluis talrijk aanwezig zijn op koolsoorten als bloemkool, eeuwige kool, koolrabi en andere planten uit de familie van de Brassicaceae.
Het lijkt alsof deze soort luis bestoven is met poedersuiker, vandaar de naam melige koolluis.

Voortplanting
Laat in het najaar paren gevleugelde mannelijke luizen met vrouwelijke luizen. Die zetten bevruchte eitjes af op stronken en stengels van overwinterende koolplanten, zoals spruiten, boerenkool, bloemkool en witte kool.
Als het in het vroege voorjaar warm genoeg is, ontwikkelen zich uit de eitjes ongevleugelde vrouwelijke luizen. Deze luizen krijgen onophoudelijk vrouwelijke, ongevleugelde nakomelingen.
Zodra overbevolking dreigt op een plant, ontstaat een generatie gevleugelde vrouwelijke bladluizen. Deze gevleugelde luizen zoeken nieuwe planten op (migreren).
In het late najaar ontstaan gevleugelde mannelijke luizen, die paren met vrouwtjes die bevruchte eitjes leggen. Deze eitjes overwinteren en komen in het vroege voorjaar uit.
Anders dan bijvoorbeeld de zwarte bonenluis, wisselen melige koolluizen in de winter dus niet van waardplant.

Bestrijding melige koolluis
Zorg voor gezonde stevige planten. Overwinterende planten in het vroege voorjaar goed in de gaten houden. Ruim na de oogst stronken zo snel mogelijk op en verwijder deze van de tuin! Dus NIET op de composthoop!
De larven van gaasvliegen, lieve heersbeestjes, zweefvliegen ruimen luizen op. Plant of zaai bloemen, die deze insecten aantrekken. Er zijn sluipwespen die luizen opruimen. Probeer altijd deze nuttige insecten te sparen, gebruik uiteraard géén uiterst giftige chemische middelen.
Melige koolluizen zijn eenvoudig met een hogedrukspuit gevuld met (ijs)koud water weg te spuiten. Eventueel na enkele dagen herhalen. In het water kun je een eetlepel sambal oplossen, daarna het mengsel goed uitzeven. Brandnetel- of rabarberthee is ook bruikbaar.
Ook bij andere bladluizen zijn deze middelen bruikbaar.
Copyright @ jeugrubbenhof