Zweefvliegen

Zweefvliegen vormen een grote familie van meer dan 300 soorten. De larven van een kwart van deze soorten eten bladluizen en zijn dus een fikse hulp in de tuin. Volwassen zweefvliegen zijn van grote betekenis bij de bestuiving van bloemen.

Hoe ziet een zweefvlieg eruit?

- Zweefvliegen hebben twee vleugels (bijen, hommels en wespen hebben vier vleugels).
- Zweefvliegen kunnen als een kolibrie stil hangen in de lucht (dat lukt bijen, hommels en wespen nauwelijks).

Levenscyclus

Zweefvliegen overwinteren als larve, als pop of als volwassen zweefvlieg. De soorten waarvan de larven bladluizen eten, leggen in het voorjaar eitjes in bladluiskolonies. De larven van deze zweefvliegen zien er uit als kleine naaktslakjes. De larven voeden zich met bladluizen, vervellen enkele keren en gaan dan over in het popstadium. Uit het popstadium ontstaan de volwassen zweefvliegen.
Afhankelijk van het soort zweefvlieg kunnen een of meer generaties per jaar voorkomen.
Mannelijke zweefvliegen hangen vaak stil in de lucht. Ze kunnen plotseling uit stilstand wegschieten, achteruit, opzij of vooruit. De heren verdedigen hun territorium en letten en passant op voorbijkomende dames zweefvlieg.
Volwassen zweefvliegen leven van stuifmeel en/of nectar, die gemakkelijk bereikbaar is. Bloemen uit onder andere de schermbloemfamilie en samengesteldbloemigen (Apiaceae en Asteraceae) bieden die mogelijkheid. Denk in de groentetuin aan dille, kervel, bloeiend maggikruid, bloeiende peterselie, pastinaken, selderij, venkel. Of plant/zaai sierbloemen, zoals duizendschonen, dahlia’s, duizendblad, margrieten, koninginnenkruid, zonnebloemen.

Een rijke variatie aan planten is aantrekkelijk voor zweefvliegen. De larven van zweefvliegen ruimen bladluizen op. Ook gaasvliegen en lieve heersbeestjes doen dat. Ervoor zorgen, dat die beestjes in je tuin komen is heel slim. Laat de natuur voor je werken. En natuurlijk, chemische bestrijdingsmiddelen horen daarin niet thuis


Copyright @ jeugrubbenhof