Radijs
Familie: Radijs is onderdeel van de plantenfamilie Brassicaceae (koolgewassen).
Vroeger heette deze familie Cruciferae (kruisbloemigen).
Herderstasje (algemeen onkruid) hoort ook in deze familie.
Rammenas en rettich zijn ook lid van de koolgewassen.
Rassen: Van radijsjes bestaan veel verschillende rassen. Er zijn ronde en
wortelvormige rassen. Voor vroege teelt onder glas (broei) zijn specifieke
rassen geschikt. Er zijn rassen voor teelt later in het voorjaar. Kies voor elk tijdstip het juiste ras!
Teeltwisseling: Voor koolgewassen, dus ook voor radijs, geldt een periode van teeltwisseling van zes jaar.
Bodem/bemesting: Radijsjes hebben een voorkeur voor lichte grondsoorten, met een luchtige, losse structuur. Geen verse compost/mest gebruiken.
Problemen bij de teelt: Knolvoet is een gevreesde ziekte, die optreedt als te vaak koolgewassen op dezelfde plek zijn geteeld. Zorg voor voldoende kalk in de bodem.
Aardvlooien zijn kevertjes: zwart, donkergroen, soms geel gestreept. Ze zijn
enkele millimeters groot en kunnen goed springen. De larven vreten aan wortels,
kiemblaadjes en echte blaadjes van jonge radijsjes (en andere koolachtigen).
Vooral in een droog, warm voorjaar kunnen aardvlooien een plaag zijn. Een radijsje bestaat voor meer dan 90 % uit water. Het is dus van belang de ontkiemende radijsjes regelmatig te voorzien van voldoende vocht.
Aardvlooien kun je wegvangen met behulp van een plank, die aan de onderkant royaal is ingesmeerd met behangplaksel. Door de plank zo’n 10 cm. boven het zaaisel te bewegen, springen de kevertjes omhoog en blijven plakken. Herhalen zo vaak als dat nodig is.
Zaaien: Radijsjes kiemen en groeien bij lage temperatuur. (boven 5 graden) Er zijn speciale rassen voor teelt onder glas/plastic. (vanaf begin februari).
Zaaien in de volle grond vanaf eind februari, begin maart. Zorg voor een blijvend vochtig kiembed, zodat de jonge plantjes vlot opgroeien.
Zaai dun, zodat de plantjes ruimte hebben om te groeien. Bij aanhoudende droogte gaan de planten bloeien.
In de keuken: De pittige smaak van radijs vinden we ook bij aanverwante mosterdsoorten.
Vers en rauw smaakt radijs het best, verwerken (met mate) in een voorjaarssoep kan ook.
Gezondheid: In de literatuur zijn interessante claims te vinden, onder andere van kanker-
remmende eigenschappen.
Radijs bevat weinig calorieën en heeft waardevolle bestanddelen.
Copyright @ jeugrubbenhof