JEUGRUBBENHOF

VOLKSTUINVERENIGING HOENSBROEK


Tuintips februari Deel 2


Soorten, die een relatief hoge bodemtemperatuur vragen (20 C) voor de kieming zijn: aubergine, bonen, komkommer (augurk), courgette, meloen, paprika, peper, suikermaïs, tomaten. Als niet al te grote hoeveelheden planten nodig zijn, is het wijs om in bakken of potten voor te zaaien. Bij gunstig weer de jonge plantjes uitplanten.


Voorzaaien, verspenen, afharden kan achterwege blijven als later in het seizoen meteen ter plekke in de vollegrond wordt gezaaid.


Eind februari kun je vroege aardappelen in platte kistjes voorkiemen. De kistjes staan op een lichte plaats bij een temperatuur van 12 tot 15 C. De aardappelen hebben ongeveer zes weken nodig om voor te kiemen.


Eind februari is een goed moment om struiken en bomen te planten. Geef na het planten veel water, ook als het regent.


Het oude blad van groenblijvende vaste planten kun je nu verwijderen.


Aan het eind van de maand kun eenjarige siererwt zaaien. Leg de erwten een nacht in lauw water om de kiemrust te doorbreken. Zaai ze in een bak met ongeveer 15 cm potgrond. Leg de zaden op 2 cm van elkaar, hooguit 1 cm diep. Vanaf april kun je de 20 cm hoge plantjes met een stevige kluit uitplanten.


In het najaar opgepotte chrysanten beginnen in januari/februari vanuit de kluit met het maken van nieuwe scheuten. Als die stevig genoeg zijn, kunnen die dienen als stek. Bij voldoende warmte kunnen ook pelargoniums (geraniums) worden gestekt. Idem met overwinterde Fuchsia’s.

Copyright @ jeugrubbenhof