Tuintips februari Deel 1


Bij gunstig weer kun je de eerste groenten zaaien. Als de bodem te koud is, blijft kieming achterwege. In de volle grond zaaien in februari is voor de meeste gewassen in de moestuin niet haalbaar. Een aantal weken van te voren afdekken met geperforeerd folie helpt mee de bodem op te warmen. Strorijke mest, losjes uitgespreid, vervult dezelfde functie.


Afhankelijk van het weer kun je uien, sjalotten en lookteentjes in de

volle grond planten. Doe dit op ruggen, zodat overtollig water snel

weg kan. Vaak is niet de kou de boosdoener, maar de aanhoudende

natte omstandigheden.


Soorten groente, die kiemen bij relatief lage temperatuur

(10 graden C) zijn: bietjes, broccoli en andere koolsoorten, erwten,

peen, prei, radijs, ui, tuinbonen.


In een platte bak, kas of tunnel kan de temperatuur in februari hoog genoeg zijn om te zaaien. Bij (te) hoog oplopende temperatuur voldoende luchten! Wees bedacht op de aanwezigheid van muizen.


In een warme kamer met een licht venster kun je vanaf eind februari paprika en tomatenplanten kweken. Zaaien kan in bloempotten, waarin het zaad een voor een op twee cm van elkaar wordt gelegd. Na het opkomen alleen water geven als de potgrond van boven droog is. Na kieming en het verschijnen van de eerste echte blaadjes te hoge temperatuur vermijden, de plantjes schieten anders te snel omhoog. De kunst is om stevige, gedrongen planten te kweken.












Er zijn zaaibakken/kweekkasjes in de handel (propagators) met en zonder elektrische bodemverwarming. Zaaisels afdekken met doorzichtig folie zorgt voor aanhoudende hoge luchtvochtigheid, dat kan de kieming bevorderen. Te veel vocht kan ook nadelig zijn door schimmelvorming. Tijdig luchten dus en desnoods folie even omdraaien.



















Copyright @ jeugrubbenhof