Tuintips December


Deze maand beginnen de donkere weken: drie weken voor en drie weken na kerstmis. De nachten lijken langer, de dagen korter. Benut deze rustige tijd om een nieuw teeltplan voor de moestuin op te maken.

Is het tuinplan bekend, dan is ook duidelijk of en waar bemesting en eventueel een kalkgift nodig is.


Kalken en bemesten mag niet tegelijk, zorg voor een tussenpoos van minstens een maand. Niet kalken op de plek waar de aardappelen straks worden gepoot!


In de winterperiode is de grond vaak nat. Loop niet onnodig over de tuin, dat levert structuurbederf op. Gebruik als het kan, een plank om over te lopen, daarmee wordt het gewicht verdeeld en blijven de voeten warm. Als grondbewerking moet plaatsvinden, is een droge periode het meest geschikt.

Geen grondbewerking toepassen als grond erg nat is en/of bevroren.


Als het tuinplan bekend is, is een lijstje met benodigde zaden/planten/pootaardappelen handig. Misschien zijn er nog zaden over van het afgelopen seizoen. Soms is niet duidelijk, of oudere zaden nog kiemkracht hebben. Neem eventueel de proef op de som en zaai een kleine hoeveelheid om de kiemkracht te testen (op de vensterbank).


Veel soorten zaden behouden, mits goed bewaard, een aantal jaren kiemkracht. Zaden van uien, prei, pastinaak, peterselie, spinazie lopen na een jaar al sterk terug in vitaliteit. Bleek-en knolselderij, courgette, komkommer, tomaten en tuinbonen houden een jaar of vijf kiemkracht. Andere soorten groentezaden variëren in behoud van kiemkracht. Veel hangt af van de bewaarmethode. Bij twijfel kiemtest doen!


Mocht er sneeuw vallen, spit die dan niet onder. Dat vertraagt in het voorjaar de verwarming van de grond. Sneeuw is een goede deklaag op de bodem, dus liggen laten!


Bij strenge vorst de buiten ingekuilde groente extra beschutten.

Copyright @ jeugrubbenhof