Tuinacties najaar
Steeds meer gebruiken onze tuinders (loop)planken. Door een loopplank te gebruiken blijft de structuur van de grond los en luchtig. En dat is een groot voordeel.
In het najaar en in de winter zijn de loopplanken niet of nauwelijks in gebruik. Het is slim om die planken niet op de grond te laten liggen. Als ze bijvoorbeeld op enkele stenen rusten en dus de grond niet raken, zullen ze veel minder snel rotten en heb je er veel langer plezier van. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld bonenstaken. Helemaal mooi is het als dergelijke spullen op een droge plek zijn opgeslagen.
Binnenkort zal onvermijdelijk nachtvorst voorkomen. De waterleiding zal dan zijn afgesloten om bevriezing te voorkomen. Als in tuinen water is opgeslagen is het opletten, dat bij strenge vorst tonnen en dergelijke niet stuk vriezen.
Tot nu toe zijn we gespaard gebleven van zware najaarsstormen. Het is verstandig alvast rekening te houden met eventueel toekomstige stormen en rukwinden. In de nu komende periode is het raadzaam na te kijken of bij kasjes/tunnels alles goed vast zit. Zorg dat op de grond liggend worteldoek e.d. goed verankerd is. In de komende periode is snoeien van overhangende struiken en bomen mogelijk (voor zover bereikbaar). Denk aan de veiligheid!
Maak, als dat nog niet is gedaan, een plattegrondje van de tuin en maak zo een overzicht waar de verschillende soorten groente het afgelopen seizoen hebben gestaan.
Zo’n plattegrondje is binnenkort handig bij het maken van een plan voor het komende seizoen (teeltwisseling!) Als je die plattegrondjes telkens bewaart, is het maken van een tuinindeling voor aanstaand seizoen een stuk eenvoudiger. Ook is simpel uit te rekenen hoeveel zaai- en pootgoed nodig is. Op tijd bestellen is aan te bevelen.
Als je die plattegrondjes opneemt in een “tuinlogboek” kun je gegevens vermelden van bijvoorbeeld zaaitijden, oogsttijden, weersomstandigheden enz.
Voor de website zijn we steeds op zoek naar foto’s en/of wetenswaardigheden van de tuin.
Copyright @ jeugrubbenhof