JEUGRUBBENHOF

TUINDERSVERENIGING

HOENSBROEK

Dorstige dieren

 

Dieren in en om onze tuin zoeken bij aanhoudende droogte naar water. Ook wespen en bijen moeten hun dorst lessen, net als muisjes, jonge vogels, eekhoorns en wat nog meer hier leeft. Van ondiepe schalen en holle deksels met water maken ze dankbaar gebruik.

In een diepe regenton van onze tuin is een jonge bosuil aangetroffen. Het ongelukkige beestje is inmiddels begraven. Afdekken met een eenvoudig rooster of een simpel stukje gaas is al afdoende. Van waargenomen geluiden in de bosrand aan de noordwestelijke kant weten we dat daar uilen zijn. Uilen zijn effectieve muizenbestrijders en dus heel waardevol voor onze tuin.Woelmuizen


Onze volkstuin Jeugrubbenhof wordt omringd door een bosrijke omgeving, waarin muizen, spitsmuizen, woelmuizen en mollen voorkomen. Dat deze dieren onze tuinen bezoeken, is dus geen verrassing.
We maken de omstandigheden in onze tuinen optimaal voor deze dieren. We kunnen krampachtig proberen onze tuinen (woel)muis vrij te maken, steeds zullen deze beestjes opnieuw infiltreren. Onze tuinen permanent verlossen van deze diertjes is onhaalbaar!


Woelmuizen zijn kleiner dan woelratten. Bovendien geven woelratten de voorkeur aan een waterrijke omgeving. Ondergrondse vraatschade aan planten is in de Jeugrubbenhof in de regel het resultaat van (woel)muizen.


Spitsmuizen zijn geen knagers, deze diertjes eten o.a. insecten, maar geen wortels van planten.
Mollen eten ook geen planten, ze leven van regenwormen en ondergronds levende insectenlarven. Mollen lusten ook wel een woelmuisje. Mollen maken ellipsvormige gangen, de gangen van woelmuizen zijn min of meer rond.


          


           Woelmuis                                     Woelrat                                           SpitsmuisHoe is de schade door (woel)muizen in de moestuin te beperken?


Copyright @ jeugrubbenhof