Oranjetipje (Anthocharis cardamines)


Sommige vlinders overwinteren als volwassen vlinders.

Voorbeelden zijn de citroenvlinder, de dagpauwoog en

de kleine vos. Dit zijn vlinders die we in het vroege voorjaar het

eerst zien zodra de temperatuur oploopt.

Maar er zijn ook vlinders die als pop overwinteren, zoals het

oranjetipje.


Op 28 maart 2020 vloog een oranjetip-vlinder vlak bij de toegangspoort van de Jeugrubbenhof. Deze vlinder heeft vanaf juni vorig jaar als pop gewacht tot dit voorjaar. Het was een mannetje, duidelijk herkenbaar aan de oranje tippen op de voorvleugels. Merkwaardig genoeg missen de vrouwelijke oranjetip-vlinders die oranjetippen. Bij zowel dames als heren oranjetip is de onderkant van de achtervleugels mooi groen gemarmerd.


Mannelijke oranjetipjes zijn vooral druk bezig met het zoeken naar dames oranjetip. Die zijn op geur kilometers verder op te sporen.
Na bevruchting leggen de vrouwtjes eitjes op geschikte planten, vooral pinksterbloem en look zonder look. Judaspenning is ook geschikt.
De vrouwtjes zijn kieskeurig. Alleen stevig ontwikkelde planten met veel bloeistengels zijn favoriet. Op elke plant komt een enkel eitje. Bovendien zorgen de vlinders ervoor, dat na het afzetten van het eitje een geurstof achterblijft, die andere vlinders ervan weerhoudt op dezelfde plant eitjes af te zetten.
Bovendien zorgen de vlinders ervoor, dat de eitjes zijn afgezet op planten, die na een dag of tien uitgebloeide bloemen en jonge zaden bezitten.
Als de eitjes dus na een tiental dagen uitkomen, kunnen de jonge rupsen zich voeden met de malse, jonge zaden. Naarmate de rupsen groeien, eten ze ook bloemstengels en bloemen.


Als de rupsen zijn volgroeid blijven ze niet op de plant waarvan ze hebben gegeten. Ze zoeken een plek in struweel, soms tientallen meters verderop en veranderen in poppen. Eerst zijn de poppen groen van kleur, al snel verkleuren ze naar (licht)bruin. Ze lijken op doorns en blijven tot volgend voorjaar op dezelfde plek.


Pinksterbloemen zijn niet aanwezig in de Jeugrubbenhof. Maar vlak bij de toegangspoort zijn enkele tuinen, waarin judaspenning en look zonder look te vinden is. De bloei van deze planten valt steeds vroeger. De bloei van pinksterbloemen lijkt dit jaar al voor Pasen over het hoogtepunt heen.
De eerste oranjetip-vlinders verschijnen ook steeds eerder. Vroeger zag je oranjetipjes eind april, begin mei. Nu dus al vanaf eind maart!Copyright @ jeugrubbenhof