Waterspinazie – Ipomoea aquatica
Familie: Waterspinazie is een warmte minnende plant uit de familie van de windes, Convolvulaceae. Ook zoete aardappel is lid van deze familie.
Waterspinazie is dus niet verwant aan gewone spinazie.
In veel tropische landen is waterspinazie een gewaardeerde blad/stengelgroente.
Grondsoort: Waterspinazie is niet kieskeurig ten aanzien van grondsoort. Een rijke, voedzame humus bevattende grond zorgt wel voor vlotte groei met malse bladeren en stengels.
De grond moet voldoende opgewarmd zijn, bovendien verlangen de planten een vochtige
standplaats. In de volle grond kan, mits de grond vochtig blijft. In (grote) potten kan ook. Plaats zo’n grote pot in een speciekuip, met steeds voldoende water op de bodem, zodat het water vanzelf omhoog trekt in de pot met planten.
Zaaien : Waterspinazie is gemakkelijk te zaaien. Zaden enkele uren laten weken in lauw/warm water bevordert de kieming. Voor een vlotte kieming is warmte noodzakelijk( 23-25 graden).
Houd het zaaisel voldoende vochtig.
Stekken: Het is gemakkelijk om top- en zijscheuten te stekken.
Oogsten: Zodra de planten een hoogte bereiken van zo’n 25 cm zo’n 5 cm. boven de grond afknippen/afsnijden. Daarna groeien de planten weer aan en kan na groeizaam weer binnen 4 weken een volgende oogst plaatsvinden. Zolang de temperatuur hoog genoeg blijft,
gaat de groei door.
Culinair: Blad en stengels rauw toevoegen aan gemengde salades, koken, roerbakken of stomen kan ook.
Gezondheid: Waterspinazie is een gezonde bladgroente met een bloedsuiker verlagend effect. Ook vermeldingen van bloeddruk verlagend effect zijn in de literatuur te vinden.
Waterspinazie is rijk aan vitamine A, calcium en ijzer