Tuintips september


In september worden de dagen korter en de nachten langer. Het groeiseizoen loopt af.


Zaaien

In de eerste helft van deze maand kun je nog in de volle grond zaaien, zoals kervel, veldsla, winterpostelein, winterspinazie, peterselie, tuinkers, snijselderij. Dun de groenten uit die in augustus zijn gezaaid. Witte kool, savooiekool en koolrabi hebben als plantafstand 45 bij 45 cm. Ook winterprei, herfstsla en andijvie uitplanten.

Let wel op de weersverwachting. De grond moet voldoende vochtig zijn. Bij aanhoudende droogte wachten met planten en verplanten.


Planten

Sommige rassen knoflook, sjalotten en uien kunnen nu worden geplant. Planten op verhoogde “ruggen” levert goede drainage in de winter.

Aardbeien kunnen begin september nog worden geplant. Aardbeien leggen voor de winter de bloemknoppen aan. Op tijd planten dus en geef de jonge planten wat extra voeding.
 

                       uien                                  knoflook                              tijm

Tomaten

Vooral in kas en tunnel kan de luchtvochtigheid oplopen. Bij tomaten is spaarzaamheid met water verstandig. De tomaten kun je toppen. Let goed op ziekteverschijnselen, de kans op infectie neemt toe. Van beneden naar boven geleidelijk blad verwijderen.

 

Tweejarige en vaste planten

Na een paar jaar is de tijm in de tuin toe aan verjonging. Dat kan door enkele takjes af te leggen. Buig daarvoor de mooiste takken naar de grond en pin ze vast. Ze zullen wortelschieten en in de lente kun je de nieuwe plantjes uitplanten.

Tweejarige en doorlevende planten kun je nu op de definitieve plaats uitplanten. Vaste planten kun je uitgraven om ze te scheuren: de jongste buitenste delen mogen dan terug de grond in.


Bollen en knollen

Voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen, irissen, lelies kunnen vanaf nu de grond in. De enige regel is dat ze voor de eerste vorst zijn geplant. Plant de bollen zo snel mogelijk na aankoop.

Met een vork de knollen van gladiolen rooien bij aanhoudend droog weer. Snij de bovengrondse delen tot op 10 cm af om de knollen niet te beschadigen. Bewaar de knollen droog op een luchtige plek. Bewaar ook uien, knoflook en sjalotten zo.

         

                   tulpen                                gladiolen                       uitgebloeide rozen


Snoeien

Snoeien gebeurt deze maand bij uitgebloeide rozen, afgedragen takken van framboos en braam. Druiven dieven en selectief blad verwijderen. Snoei steenfruit zoals kersen en pruimen. Verwijder rotte vruchten van peren, appels en pruimen om infecties te voorkomen.

 

Weeuwen

Rond half september kun je weeuwen. Het is een methode om vroeg in het voorjaar oogstbare groente te krijgen. Zaai bloemkool, broccoli, spitskool en witte kool en volg de cultuuraanwijzingen van elk ras. Kies de vroege rassen. De plantjes overwinteren in niet te kleine potten in kas of tunnel. Zo heb je al vroeg in het seizoen jonge planten en valt de oogst ook vroeg. Ook sommige rassen sla kun je weeuwen.


Voorbereiding volgend seizoen 

Oogst met droog weer zaden voor het volgend seizoen, noteer soort en datum.

Maak de grond onkruidvrij. Bemesten en spitten kan samengaan. Eventueel een groenbemester inzaaien.

Maak een eenvoudige plattegrond van de tuin en noteer de plaats van de gewassen . Het is een hulpmiddel voor het volgende seizoen. Bewaar die jaarlijkse schema’s in verband met noodzakelijke wisselteelt.

Copyright @ jeugrubbenhof