Bloemen en snoeien


Bloemen
Meerjarige bloemen kun je nu zaaien, zoals vergeet-me-niet, juffertjes-in-‘t-groen, duizendschoon, stokrozen en campanula’s.
Knip uitgebloeide vaste planten na de bloei terug.
                          Stokrozen                                                         Campanula


Snoeien
Zomersnoei is begin juli goed mogelijk. Van sierheesters die vroeg hebben gebloeid, kan nu het bloemhout worden weggesnoeid. Bij appels en peren moeten vooral rechtopstaande jonge takken weg. Wanneer er te veel appels of peren aan de bomen staan, dun dan uit om mooiere en grotere vruchten te krijgen en te voorkomen dat takken afscheuren.

Steenfruit, zoals kersen, perziken, abrikozen en pruimen, snoei je meteen na de oogst, bij voorkeur bij droog weer zodat de snoeiwonden snel opdrogen.

Voor zover nog niet gebeurd, is zomersnoei bij druiven noodzakelijk.

Half juli loopt de oogst van zomerframbozen op z’n einde. Knip de afgedragen takken tot tegen de grond weg en bind een aantal van de nieuwe scheuten aan.

    Bloei aalbessenstruik voorjaar             Aalbessen                           Kruisbessen


Bessen stekken
Ook bessen kun je na de oogst snoeien. Verwijder jaarlijks ongeveer een kwart van de oude takken en knip de jongere takken terug tot op een sterke, laag geplaatste scheut, zodat het midden van de struik open blijft. Het snoeihout van bessen kan worden gestekt. Neem mooie, gezonde jonge 30 cm lange takken, die aan de basis iets zijn verhout. De stekken kunnen worden gestoken in een platte bak, pas in de winter bij vorst afdekken. De stekken kunnen ook in grote potten, die buiten blijven tot de winter en dan beschermd overwinteren in onverwarmde kas of tunnel. In het vroege voorjaar plant je de stekken afzonderlijk uit.

Copyright @ jeugrubbenhof