TUINDERSVERENIGING
HOENSBROEK
Suikermais
Familie: Grassenfamilie (Poaceae). Ook gerst, rogge, spelt, rijst en tarwe zijn onderdeel van deze familie.
Mais is dus een grassoort. Aan de top van de maisplant zit een pluim, dat is de mannelijke bloem. Dat is de stuifmeel producerende bloem. Zijwaarts komen lager aan de plant de vrouwelijke bloemen, die uitgroeien tot maiskolven. De wind zorgt ervoor, dat bestuiving plaatsvindt. Dat lukt beter als de planten in een groep zijn geplant (dus niet in één lange rij).
Teeltwisseling: Drie jaar.
Bodem/bemesting: Voedzame grond. Compost en vergane natuurlijke mest helpen
daarbij. Aanhoudende droogte belemmert de groei. Denk aan de schaduwwerking van de hoge planten.
Zaaien: A. Voor zaaien.
Mais houdt van warmte. In de tweede helft van april zaaien in potten op de vensterbank/ in kas of tunnel. Week de zaden eerst enkele uren in lauw water. Zaai in ruime, diepe potten. Let op: Muizen zijn gek op de zaden.
Gekiemde maisplanten maken snel wortels in de diepte, wacht dus niet te lang met uitplanten. Plant meteen in de volle grond als de temperatuur hoog genoeg is. Als nachtvorst dreigt, verspeen dan tijdelijk in niet te kleine potten en plant later uit.
B. Zaaien in de volle grond.
Meteen ter plaatse zaaien rond half mei is handiger als veel planten nodig zijn. Duiven, muizen en wisselend weer zorgen soms voor onregelmatige opkomst. De bodem moet minstens tien graden warm zijn. Maiskorrels kiemen slecht als de grond te koud en te nat is. Zaai ongeveer drie cm diep en geef de planten een tussenruimte van minstens 30 cm.
Oogsten: Oogst suikermais op het goede moment. Bij te rijpe mais is de suiker omgezet in zetmeel. Aan het puntige uiteinde van de kolven zit een bundel dunne slierten, de zogenaamde kwast. Tijdens de groei is die kwast gelig/groen van kleur. Bij rijpheid kleurt die kwast donker (verschilt per ras). Tegen rijpheid aan beginnen de maiskorrels te verkleuren van wit naar geel. Aan de punt van de kolf kun je het schutblad iets open peuteren. Als de dan zichtbare maiskorrels nog wit zijn, is het beter nog even te wachten. Als de korrels lichtgeel van kleur zijn en bij indrukken is een wit sap zichtbaar, is het tijd om te oogsten. Geoogste maiskolven kun je niet lang bewaren, de suiker verandert dan in zetmeel. Snel verwerken dus. Het is mogelijk de kolven ongeveer vijf minuten te blancheren en daarna de korrels van de kolven te halen en snel in te vriezen. De hele kolven invriezen kan ook.
Suikermais is voedzaam, gezond en bevat veel vezels en waardevolle vitamines en mineralen.
Bereiding: Koken, in de oven, grillen, in salade.
Copyright @ jeugrubbenhof