Honingbes
Familie: Honingbes (Lonicera caerulea) is een niet klimmende kamperfoelie en behoort tot de
kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). In de groentetuin zijn niet veel familieleden
van honingbes te vinden.
Een andere niet klimmende kamperfoelie is Lonicera nitida, vaak toegepast in
openbaar groen, of gebruikt als haagplant ter vervanging van Buxus sempervirens.
Veldsla (Valerianella locusta) is nu ook ingedeeld bij de familie van de Caprifoliaceae.
Standplaats: Honingbes struiken groeien traag en kunnen een aantal jaren op dezelfde plek
blijven staan. Lichte schaduw is voordelig, volle zon kan ook.
Een voedzame, humus rijke grond voldoet prima.
Voor een goede vruchtzetting (kruisbestuiving) zijn meer planten bevorderlijk.
Honingbes struiken zijn goed winterhard.
Bloei: In de handel is een aantal gekweekte rassen van honingbes beschikbaar. Kies
rassen, die kruisbestuiving bevorderen. Honingbes struiken bloeien al vroeg, eind
maart en april. Late nachtvorst heeft een nadelig effect op bloei en vruchtzetting; de
struiken zelf zijn volledig bestand tegen vorst.
Bessen: Sommige honingbes rassen produceren bessen, die uitgesproken zuur en bitter
smaken. Er zijn ook rassen, waarvan de rijpe bessen een iets zoetere smaak hebben.
Sommige rassen vormen grotere bessen dan andere. Het kan enkele jaren duren
voordat jonge struiken bessen vormen.
Snoeien: Snoei is niet noodzakelijk. Om te snoeien is de periode vlak na de oogst van de bessen het meest geschikt.
Gezond: Honingbessen bevatten veel verschillende polyfenolen. Deze stoffen beschermen
planten onder andere tegen vraat, bijvoorbeeld door insecten.
Meer dan 8000 verschillende polyfenolen zijn bekend. Verse groente en vers fruit
bevatten veel polyfenolen. In bewerkt voedsel gaat een deel van de waardevolle
stoffen verloren.
In de literatuur zijn gezondheid bevorderende eigenschappen van polyfenolen in
groente en fruit te vinden, zoals bijvoorbeeld ontstekingsremmend.
Met name fel gekleurd fruit (geel, rood, zwart) is supergezond. En daar valt de honingbes ook onder.
Omdat er veel verschillende polyfenolen verspreid te vinden zijn in allerlei soorten groente en fruit, is een afwisselend eetpatroon belangrijk.
Copyright @ jeugrubbenhof